Az aktuális UEFA döntés kapcsán számtalan mítosszal és legendával találkoztunk a FARE-t illetően, ezekre szeretnénk röviden reagálni.

 

A képen az UEFA bizottsága

A Focival a rasszizmus ellen egy összeurópai szakmai hálózat, mely a sportot használja egy befogadóbb társadalom kiépítésért. Tagjai főleg civil szervezetek, iskolák, sportegyesületek. Magyarországon ez kb egy tucat szervezetet jelent, akik minden év októberében szakmai és sporteseményeket szerveznek a témában. A FARE-nak nincs magyar szervezeti egysége, csak a hálózatban aktívabb és passzívabb tagjai.

A szóban forgó meccs megfigyelők teljesen más kategóriát képviselnek. Ők nem tagjai a hálózatnak feltétlenül, hanem olyan magánszemélyek, akik közvetlenül az angliai nemzetközi központtal állnak kapcsolatban. Az ő tevékenységeiket e blog szerkesztői nem ismerik. Annyit fontos tudni róluk, hogy a jelentésiekért nem kapnak díjazást, szigorú szabályok szerint végzik és elvárt minden állításuk alátámasztása, tehát alaptalanul nem vádaskodnak, de nem is tehetik meg.

Általában ők olyan szurkolók, akik szerint a foci nem a másik gyalázásáról kéne szóljon, és ezért figyelemmel kísérik az eseményeket. Gyakorlatilag minden európai országból kerülnek ki ilyen személyek, de ahogy a magyar jelentést sem ismerjük, így a többi pl. román anyaggal meg főleg nem tudunk foglalkozni. Érthető okokból igyekeznek a névtelenségüket megőrizni, így tudnak objektívan a meccseken jelen lenni.

A kialakult vitákhoz annyit érdemes hozzátenni, hogy kár a megfigyelőket hibáztatni, ők nem hazugságokat terjesztenek, hanem az általuk tapasztalt jelenségekre hívják fel az UEFA figyelmét, akik nyilván csakis megalapozott bizonyítékokkal foglalkoznak.

Persze lehet a sportdiplomáciáról vitatkozni, más csapatok, más meccseivel példálózni, mi abban vagyunk érdekeltek viszont, hogy a hazai klubok illetve az MLSZ legyen képes kezelni a helyzetet, megelőzni az elítélendő szurkolói magatartást.

Amit szurkolóként bárki megtehetne, hogy nem cigányozni, hátat fordítani a himnuszoknak megy a meccsekre, hanem a magyar csapatot biztatni. Ha mindenki így tenne, most nem lenne miről beszélni.

E blog szerkesztői mindig is nyitottak voltak a párbeszédre a különböző résztvevők között (MLSZ, klubok, szurkolók), a mi amúgy önkéntes munkánk eddig is és ezután is erről szól majd. A sok anyázó között akadtak olyanok is, akiket érdemben érdekelne a magyar foci sorsa, a hasonló helyzetek elkerülése. Őket amint  adódik alkalom szívesen látjuk a rendezvényeinken, hiszen a problémát elsősorban szurkoló szinten lehet megoldani.

A bejegyzés trackback címe:

https://fare.blog.hu/api/trackback/id/tr657798782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veridicus76 2015.09.19. 12:52:47

Szar hazaárulók vagytok. Románia történelmi ellenség, ellenük minden meccs a háború egy újabb csatája.
Remélem, számon lesztek kérve, spiclik!

bbwd 2015.10.05. 22:11:20

valaki elmagyarázná, hogy mitől lesz jobb egy meccs, ha nem mondja 100 ember a románokra, hogy cigányok?

valakit zavar ez egy magyar-román meccsen?

mi javul vagy változik attól, hogy feljelentgetitek a saját csapatotokat külföldön? nagyon kontraproduktív ez a magatartás, népszerűségben kb. a wada-val vagytok egy szinten.

továbbá érdekelne, hogy ki jelentkezik ilyen spicli-melóra, milyen a viszonya a hazájához és mennyire élvezi a társadalmi munkáját?
süti beállítások módosítása