A tavaly, a 2013. október 17-ei kerekasztal beszélgetés folytatásaként két újabb szakmai beszélgetést szervezett a Szubjektív Értékek Alapítvány és a FARE Hungary a budapesti Groupama Aréna SkyBox termében 2014. október 9-10-én.fare3.jpg

Az első ülés a magyarországi szurkolói rasszizmus elleni fellépés eszközrendszeréről szólt. Négyen fogadták el Jósa Bálint, a Szubjektív Értékek Alapítvány FARE koordinátorának meghívását az ülésre: Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) kommunikációs vezetője, dr. Horváth Gábor, a Hivatásos Labdarúgók Szervezete főtitkára és Pavel Klymenko, a FARE keleti partnerség koordinátora.

A sikeresebb együttműködés érdekében minden olyan partnert be akartak vonni a beszélgetésbe, aki érintett valamilyen módon a témában. Az MLSZ ”A gyűlölet nem pálya” című programja például pont a pályán előforduló valamennyi szabálysértés elleni null toleranciát hirdeti.

Az FTC el is kezdett ezen dolgozni: 330 db ellenőrző kamerát szereltek fel a stadionban és a legproblémásabb csapatoknál bevezették a szurkolói kártyát, amivel könnyedén be tudják azonosítani, kiszűrni és szükség esetén kitiltani a szabályszegőket a focimeccsekről.fare1.jpg

A beszélgetés témáit az elmúlt egy év történései illetve az MLSZ és a Fradi programjának működése, célja és eredményei adták. A FARE és a Szubjektív pedig arra törekedett, hogy megismertesse tevékenységét beszélgetőtársaival és lehetséges hosszútávú együttműködési lehetőséget kínáljon nekik.

Jósa Bálint a Szubjektív nevében egy olyan saját rendszer felépítéséről beszélt, ami segítene a szurkolók monitorozásában és a rasszista szimbólumok osztályozásában.

A többi résztvevőnek sok ellenérzése volt a FARE-val kapcsolatban, ami részben a vele kapcsolatos információhiányból (miben hisznek, mit képvisel), részben pedig a 2002 óta a FARE által is alkalmazott UEFA 10 pontjából fakadt.

A programról az ATV híradója, az ország második legnézettebb hírműsorral rendelkező csatornája is tudósított. Rövid beszámolójukban az esemény két legfontosabb szereplőjét is megszólaltatták.

A rendezvény második napján a sportról, mint a társadalmi felzárkóztatás illetve integráció eszközéről volt szó. Ezen az alkalmon Lőrincz Marcell, a Szubjektív Értékek Alapítvány elnöke három a témához kapcsolódó szakértőt hívott meg a beszélgetésre: Mezei Istvánt, az MLSZ kisebbségi bizottság titkárát, Pál Attilát, az Oltalom Sportegyesület alelnökét és Gibril Deen-t, a Mahatma Gandhi Emberi Jogi Egyesület elnökét.fare2.jpg

Elsőként Mezei István beszélt arról, hogy a romákat mennyi hátrányos megkülönböztetés éri. Elmondta, hogy ez a futballban halmozottan mutatkozik meg, pedig a sport és a foci igazi kitörési lehetőséget jelentene nekik – példaként erre több roma származású focistát is felhozott.

A második felszólaló, Pál Attila, részletesen bemutatta tevékenységeiket: lényegük a társadalomtól szegregált csoportok, pl. hajléktalanok bevonása közös sporteseményekbe, ahol más csoportokkal alakulhatnak ki élő kapcsolataik (pl. rendőrség), így is csökkentve a távolságot közöttük.

Gibril Deen a Magyarországra érkező menekültek és bevándorlók beilleszkedési problémáiról beszélt, mely problémák kezelésében a foci aktivitások kiváló eszközök lennének.

Lőrincz Marcell ismertette a Szubjektív Értékek Alapítvány által átvett svájci módszertant, ami win-win alapon integrálná a társadalmilag kiszorított csoportokat (hajléktalanok, menekültek, romák stb.) a sporton keresztül.

A résztvevők jövőbeni közös akciók tervezésében állapodtak meg abban a reményben, hogy azok hatékonyabban fognak megvalósulni, ha partnerségben végzik el őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://fare.blog.hu/api/trackback/id/tr86801687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása